فراموشی معضلی که قابل پیشگیری است
امروزه فراموشی و درمان فراموشی از جمله مسائلی است که ذهن بسیاری از افراد را درگیر کرده است. شاید شما هم مدتی است احساس میکنید که دچار ضعف حافظه شدهاید، وسایلتان را گم میکنید، قرارهایتان را فراموش میکنید و یا نمیتوانید اتفاقات را برای مدت زیادی در ذهنتان نگه دارید.
طبیعتا این شرایط شما را مضطرب میکند و در پی تغییر آن هستید. مشکل حافظه ممکن است به صورت موقتی برای همه افراد پیش بیاید که اکثر مواقع این مشکل با روشهایی قابل کنترل و حتی درمان است. توجه داشتهباشید که مشکلات جدیتر فراموشی و فراموشیهای طولانی مدت نیاز به کمک گرفتن از پزشک متخصص دارند.
استرس و فشار عصبي كاركرد مغز را كم ودشوار مي كند . تحقيقات نشان داده هر قدر استرس بیشتری داشته باشید ممکن است بیشتر به فراموشی دچار شوید. در نتيجه محققان راه حلي كه براي كاهش استرس و فشار هاي رواني پيشنهاد مي كنند خونسردي است .
خواب کافی در شب نقش مهمی در قدرت تفکر و یادگیری شما دارد. کم خوابی به روند شناختی شما آسیب می زند. اولاً کم خوابی قدرت توجه، هوشیاری، تمرکز، استدلال و حل مشکلات را خراب می کند.
این تأثیر، یادگیری و فهم مطالب را سخت تر می کند. ثانیا دوره های مختلف خواب شب، نقش مهمی در تحکیم حافظه در ذهن دارد. اگر شب ها به مقدار کافی (7 تا 8 ساعت) نخوابید، نمی توانید آنچه را که در طی روز یاد گرفته اید و تجربه کرده اید، به یاد بیاورید .
در نتيجه يكي ديگر از راهكارهايي كه در جهت پيشگيري از فراموشي توصيه مي شود خواب خوب وكافي است .
سالمندانی که روزانه دو تا سه بشقاب سبزیجات مصرف میکنند، ۴۰ درصد کمتر از هم سن و سالانشان به فراموشی دچار میشوند.
عصاره پنج میوه و سبزی شامل گل کلم، سیب زمینی، پرتقال سیب و تربچه حاوی موادی است که تاثیر آنها مشابه داروهای درمان آلزیمر است و بیشترین میزان این ماده در گل کلم یافت میشود. خوردن ميوه و سبزي راهكاري علمي در جهت تقويت حافظه است .
روانشناسان مطالعه كتاب ،روزنامه ،اينترنت و مباحثه باديگر ا فراد را روشي موثر در جهت تقويت حافظه و رشد مغزي مي دانند .
مطالعات نشان میدهند که یکی از بهترین راهها برای بهتر شدن حافظه فعالیت فیزیکی است.
محققان نشان داده اند ورزش، قدرت درک مغز را افزایش میدهد و کمک میکند تا از تاثیر افزایش سن در کاهش حافظه کاسته شود و حتی ممکن است از دمانس و آلزایمر پیشگیری کند.
پیشگیری و درمان فراموشی با مراقبت از مغز

مغز شما نیز مانند تمام اعضای بدنتان نیاز به مراقبت دارد. اگر به راههای مراقبت از آن توجه نکنید، به آن فشار اضافی بیاورید و یا نیازهایش را برآورده نکنید دقیقا مانند یک مفصل که شروع به درد گرفتن میکند یا دندانی که میپوسد، شروع به ضعیف شدن میکند و کارکردهایش را از دست میدهد.
1. تغذیه سالم
تغذیه سالم به عملکرد مناسب همه اعضای بدن از جمله مغز شما کمک میکند. استفاده از موادی که به سلامت مغزتان کمک میکند بهترین راه مراقبت از این عضو مهم است. سعی کنید آب فراوان بنوشید و از مواد غذایی زیر بیشتر استفاده کنید.
_سبزیجات برگدار سبز مانند اسفناج و کلم بروکلی برای داشتن منابع غنی آهن و پروتئین برای حافظه و قلب مفید هستند. افرادی که این سبزیجات را استفاده میکنند دیرتر مبتلا به فراموشی میشوند.
_مواد غذایی غنی از فولیک اسید مانند عدس، نخود و دیگر حبوبات، جگر و بادام زمینی و غذاهای حاوی امگا3 مانند ماهی برای سیستم عصبی مفید است و حافظه را تقویت میکند.
_مَویز به خاطر دارا بودن آنتیاکسیدانهای فراوان و گیاه رزماری به جهت تقویت گردش خون در مدارهای عصبی مغز میتواند برای تقویت حافظه و به عنوان یک درمان کمکی در کنار دیگر روشها مورد استفاده قرار گیرد.
2. خواب مناسب
اگر سلامت بدن و ذهن برایتان مهم است باید به خوابتان هم اهمیت بدهید. به طور میانگین بدن شما به خواب شبانه بین 7 تا 9 ساعت نیاز دارد. کمبود خواب شبانه میتواند باعث عدم تمرکز و توجه، اختلال حافظه و خستگی و گیجی شما در طول روز شود.
سعی کنید خوابتان ریتم ثابتی داشته باشد، ساعت خاصی به رخت خواب بروید و در ساعت خاصی بیدار شوید تا بدنتان به این ریتم عادت کند.
3. ورزش کنید

ورزش علاوه بر خونرسانی به مغز باعث ترشح مواد شیمیایی مفیدی در مغز شما میشود که فواید زیادی دارد. کاهش استرس، افزایش تمرکز و توجه و ایجاد روحیه شاد و پرانرژی از اثرات ورزش منظم است. روزی نیم ساعت به ورزش بپردازید.
لازم نیست ورزشهای سنگین انجام دهید؛ میتوانید از پیادهروی سریع بین محل کار و خانهتان شروع کنید، یا هرشب به پارک محله بروید و نیم ساعت ورزش کنید. ورزشهایی مانند یوگا علاوه بر اثرات مثبت بر روی بدن شما به دلیل القای آرامش، فشار روانی و پرشهای فکری را کاهش میدهد
به طور کلی علت فراموشی، اختلال و فرسایش بافتهای مغز به علت برخی بیماریها است که مقدار خونی که به مغز میرسد، کم میشود و در نتیجه خون به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر یاختههای مغز تاثیر میگذارد.
کاهش و ضعف حافظه به علت تیرگی عقل و ضعف مغز نیز حاصل میشود.
البته مواردی که از بین رفتن موقت حافظه به علت وارد آمدن صدمه و آسیب باشد از این مبحث جدا است.