اینفلوئنسر مارکتینگ چیست و اینفلوئنسر کیست؟
اینفلوئنسر مارکتینگ در این سالها در کشور ما بسیار مورد استقبال قرار گرفته است و بسیاری از سازمانها در حال برنامهریزی و تهیه استراتژی اینفلوئنسر خودشان هستند. در این مطلب درباره بازاریابی اثرگذار یا اینفلوئنسر مارکتینگ چیست مطالبی را خواهیم خواند.
بازاریابی تأثیرگذار، برخلاف نقدهایی که حاکی از اثربخش نبودن فعالیتهای مرتبط با آن هستند و به آن وارد شدهاند، تا حد زیادی سبب رونق کسبوکار میشود.
این شیوهٔ بازاریابی سبب دسترسی به گروه بزرگتری از مخاطبان میشود، نرخ تبدیل را بالا میبرد، سبب جلب اعتماد و بازگشت سرمایهٔ بیشتر میشود و در نهایت باعث معرفی بهتر و بیشتر برند میشود.
تأیید کردن کیفیت محصولات به وسیلهٔ افراد مشهور و استفاده از شیوههای معمول تبلیغاتی دیگر جوابگوی نیازهای برندها نیست.
تبلیغات نامربوط، پاپآپها (آگهیهایی که به هنگام بازدید از وبسایتی بخصوص، ناخواسته ظاهر میشوند) و استفاده از تعداد زیادی از افراد مشهوری که ادعا میکنند از محصولی بخصوص استفاده میکنند و از آن راضیاند، دیگر توانایی متقاعد کردن مصرفکنندگان امروزی را ندارند.
اینفلوئنسر مارکتینگ چیست ؟
همانگونه که از نام آن برمیآید، بازاریابی تأثیرگذار یا اینفلوئنسر مارکتینگ به مجموعه فعالیتهایی اشاره دارد که هدف آنها تبلیغ محصول توسط اشخاص تأثیرگذار است (شخص تأثیرگذار معادل واژهٔ انگلیسی Influencer است و در فارسی از واژهٔ اینفلوئنسر هم برای اشاره به آن استفاده شده است).
اشخاص تأثیرگذار معمولا نظرات و پیشنهادهای خود را دربارهٔ استفاده از محصولی بخصوص با دنبالکنندگانشان در شبکههای اجتماعی در میان میگذارند و به این شکل برای برندها تبلیغ میکنند.
اینفلوئنسر کیست؟
مهمترین ویژگیای که برای اشخاص تأثیرگذار و اینفلوئنسر ها میتوان برشمرد، توانایی آنها در تأثیرگذاری بر تصمیمهای مرتبط با خرید دیگران است؛ منظور از دیگران در حقیقت من و شما است.
آنها به این خاطر توانایی تأثیر گذاشتن بر دیگران را دارند که در حوزهٔ کاری مرتبط با فعالیتشان به عنوان صاحبنظر و فردی باتجربه شناخته میشوند.
بهترین ابزاری که اشخاص تأثیرگذار به این منظور میتوانند به کار بگیرند، شبکهٔ اجتماعی است: جایی که میتوانند در آن به تعداد زیادی از مخاطبانی دسترسی داشته باشند که برای نظرشان (نظر اشخاص تأثیرگذار) ارزش قائلاند.

اشخاص تأثیرگذار بهطور کلی به یکی از زیرمجموعههای زیر تعلق میگیرند:
- افراد مشهور یا همان سلبریتیها:
- زیرمجموعهٔ اصلی است و بیشترین تعداد دنبالکننده و مخاطب را این دسته از افراد دارند، اما همکاری با آنها بیشترین هزینه را به همراه خواهد داشت؛
- افراد شناختهشدۀ متخصص و صاحبنظر در حوزههای مختلف:
- این افراد معمولاً در حوزهٔ کاری بخصوصی به خاطر تجربه و مهارتشان شهرت زیادی پیدا کردهاند و میتوانند بر مخاطبان و دنبالکنندههای خود تأثیرگذار باشند؛
- وبلاگنویسها یا تولیدکنندگان محتوا:
- مطالب این افراد خوانندگان زیادی دارد و آنها را در شبکههای اجتماعی دنبال میکنند و به هنگام خرید از پیشنهادها و نظرات آنها استفاده میکنند.
مطمئنا تعداد زیاد دنبالکنندهها نشان از شهرت قابلتوجه افراد دارد و قابل تحسین است، اما نباید فراموش کرد که برای فعالیتهای بازاریابی نمیتوان صرفاً به شهرت اکتفا کرد و فرد مورد نظر، برای اینکه بتواند بر تصمیم و نظرات دیگران تأثیر بگذارد، باید مورد اعتماد مخاطبان خود هم باشد.
چگونگی آغاز بهکار اینفلوئنسر مارکتینگ
پس از به پایان رسیدن فعالیتهای مرتبط با اینفلوئنسر مارکتینگ ، برند شما اعتبار و اعتماد بیشتری در میان مخاطبانتان خواهد داشت. بهعلاوه مشغولیت (Engagement) مخاطبان، نرخ تبدیل و ترافیک ورودی به وبسایت شما نیز بیشتر خواهد شد.
صرف نظر از اینکه کسبوکارتان تا چه حد بزرگ (یا کوچک) باشد و چقدر بودجه در اختیار داشته باشید، میتوانید بازاریابی تأثیرگذار را به کار بگیرید و از ثمرات آن بهرهمند شوید.
چگونگی طراحی یک کمپین دیجیتال مارکتینگ را پیشتر توضیح دادهایم حال در ادامه نکاتی عنوان خواهد شد برای راهاندازی کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ :
اهداف خود را مشخص کنید.
هدف نهایی از راهاندازی هر نوع کمپین بازاریابی اثبات این مسئله است که میتوانید مطالبی ارزشمند در اختیار مخاطبانتان قرار دهید. در کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ هم هدف نهایی این است که ثابت کنید توانایی قرار دادن مطالب ارزشمند در اختیار دنبالکنندههای شخص تأثیرگذارتان را دارید.
چرا قصد برنامهریزی برای راهاندازی کمپین بازاریابی تأثیرگذار دارید؟ هدفتان از انجام فعالیتهای مرتبط با آن چیست؟ جواب این سؤالها حائز اهمیت است و پیش از شروع برنامهریزی باید آنها را مد نظر قرار دهید.
اگر هدفی مشخص نکرده باشید، در انتخاب اینفلوئنسر مناسب کارایی لازم را نخواهید داشت و مطمئنا توانایی ارزیابی نتایج به دست آمده را هم نخواهید داشت.
اگر هدفتان بهبود فعالیتها است، باید فعالیت بخصوصی را که قصد بهبودش را دارید مشخص کنید؛ افزایش مشغولیت مخاطبان، افزایش نرخ تبدیل، معرفی بیشتر و بهتر برند، جلب اعتماد یا افزایش ترافیک سایت ؛ کدامیک از این فعالیتها را میخواهید بهبود ببخشید؟
افزایش تعداد دنبالکنندهها در شبکههای اجتماعی؛
آیا قصد معرفی محصول جدیدی را دارید؟
رویدادی پیش رو دارید که بخواهید برایش تبلیغ کنید؟
محتوای با کیفیت تولید کنید.
محتوایی که تولید میکنید باید بینقص باشد، در غیر این صورت هیچ شخص تأثیرگذار قابل احترامی حاضر به همکاری با شما نخواهد بود.
مشخصا انتشار مطلبی ششصد کلمهای، پر از کلمات کلیدی، لینکهای نامربوط و غلطهای املائی، نتیجهای در بر نخواهد داشت. محتوایی که تولید میکنید باید شامل ویژگیهای زیر باشد:
در تناسب با هدف؛
کاربردی؛
چشمنواز؛
سودمند برای خوانندهها.
تفاوت اینفلوئنسر مارکتینگ و بازاریابی دهانبهدهان چیست؟
برخی معتقدند اینفلوئنسر مارکتینگ و بازاریابی دهانبهدهان (تأثیر گرفتن مردم از حرف افرادی که قبول دارند) یکسان است اما تفاوت عمدهای میان این دو روش بازاریابی وجود دارد.
اینفلوئنسر مارکتینگ یعنی استفاده از افراد شناخته شده برای تحت تأثیر قرار دادن طرفدارانشان. در حالی که بازاریابی دهانبهدهان از طریق برقراری ارتباط واقعی میان افراد انجام میشود.
بنابراین میتوان اینگونه نتیجهگیری کرد که تمام روشهای اینفلوئنسر مارکتینگ شامل بازاریابی دهانبهدهان است اما بازاریابیهای دهانبهدهان لزوما اینفلوئنسر مارکتینگ نیستند.
آیا اینفلوئنسر مارکتینگ همان بازاریابی مبتنی بر طرفداران است؟
بازاریابی مبتنی بر طرفداران (Advocate marketing) نیز مشابه اینفلوئنسر مارکتینگ نیست. در بازاریابی مبتنی بر طرفداران از مشتریهای وفادار برند درخواست میشود که تجربه خوب استفاده از برند را با دیگران به اشتراک بگذارند که معمولا از طریق نوشتن نظر در سایت، اپلیکیشن یا شبکههای اجتماعی انجام میشود.
درواقع هیچ پرداختی در این روش انجام نمیشود و تمرکز اصلی روی پیدا کردن مشتریهای وفادار است. در حالی که در اینفلوئنسر مارکتینگ، افراد تأثیرگذار لزوما مشتری یک برند نیستند و در ازای پول یا محصولات رایگانی که دریافت میکنند برای برند تبلیغات انجام میدهند.
هدف از اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟

افزایش اعتبار بازار، افزایش مکالمات پیرامون یک برند و افزایش میزان فروش محصول و خدمات از جمله اهداف مختلف یک بازاریاب برای استفاده از اینفلوئنسر مارکتینگ هستند.
به همین دلیل ارزیابی این نوع بازاریابی از طریق اندازهگیری معیارهای متفاوت انجام میشود. اینفلوئنسر مارکتینگ مزایای زیادی برای برند شما دارد:
1- قرار گرفتن در معرض دید عموم: اینفلوئنسرها قادرند از طریق کانالهای شبکه اجتماعی خود تبلیغات برند را به میلیونها مصرفکننده نشان دهند.
2- محتوای اصیل: اینفلوئنسرها محتواهای اصیل و تأثیرگذاری را برای بازاریابی محتوای برند تولید میکنند.
3- اعتماد مصرفکننده: اینفلوئنسرها رابطهی عمیقی با طرفداران خود دارند و این افراد به عقاید اینفلوئنسر مورد نظر خود اعتقاد دارند.
انواع اینفلوئنسر
1- سلبریتی: مخاطبین بی شمار. از طریق مقام و برند دارای قدرت فوق العاده ای هستند. در مورد این افراد بحث ما این نیست که آنها چه کسانی را می شناسند، بحث این است که چه کسانی آنها را می شناسند! سلبریتی ها نیازی به اینگیج ندارند، مردم شبانه روز آنها را زیر نظر دارند. به ویل اسمیت، ریچارد برانسون و غیره فک کنید.
2- خبرنگار(JOURNALISTS): مخاطبین آن ها از طریق محتوا و انتشار آن بدست آمده اند. تاثیر آنها برروی مخاطبان از طریق محتوای قابل اعتماد و بعضاً دیدگاه های آنهاست. به خبرنگاران مورد علاقه خود فکر کنید و انتشاراتی که از آنها دنبال می کنید.
3-متخصص صنعت: برای یک اینفلوئنسر حرفه ای، تعداد اهمیتی ندارد. مهم کیفیت مخاطبان است. آنها ممکن است دنبال کننده هایی زیادی نداشته باشند، اما اینگیج فوق العاده ای با همان تعداد دارند.
این افراد تاثیر فوق العاده زیادی روی مخاطبان خود از طریق در اختیار گذاشتن پیش بینی ها، راهنمایی ها و مهارت های خود دارند.
4-تحلیلگر: ممکن است تعداد زیادی دنبال کننده نداشته باشد، ممکن هم هست داشته باشد. ممکن است بخاطر داشتن مقام و برند خود دارای رهبری افکار مخصوص به خود باشد.
رهبری افکار برای یک اینفلوئنسر تحلیلگر بر پایه شناساندن یک فرد یا مربی یا خدمات قابل اعتماد که با استفاده از منابع داخلی خود با آنها آشنا شده می باشد.
5-ستاره برند شخصی: دارای مخاطبان پرشماری که طی چندین سال به وی پیوسته اند. تاثیرگذاری خود را از طریق رابطه قابل اعتمادی که با مخاطبان دارد می گذارد.
دارای رهبری افکار قدرتمند چرا که برندهای شخصی معمولاً بر پایه ریزبینی شدید بنا می شوند. این اینفلوئنسرها از طریق اعتمادی که در دنبال کننده ها به وجود آورده اند تاثیرگذار هستند.
6-” رابط ” (Connector) مالکوم گلادول: یک اینفلوئنسر قدرتمند که کارش را بر پایه ایجاد روابط کمک کننده طولانی مدت بنا می کند. رابط ها همه را می شناسند و همه رابط ها را می شناسند. اینفلوئنسر رابط ارزش بالایی را همراه با خود دارد چون دائماً در حال گسترش روابط خود است.
یک اینفلوئنسر ممکن است بیش از یک نوع رهبری افکار داشته باشد، برای مثال، یک سلبریتی ممکن است در عین حال یک حرفه ای هم باشد، یا یک حرفه ای ممکن است یک برند شخصی قدرتمند داشته باشد.
مانند اینفلوئنسر اینستاگرام که خیلی از شما قطعاً دیده اید. البته در مراجع دیگر انواع دیگر اینفلوئنسر نیز معرفی شده اند، در اینجا ما به این تقسیم بندی بسنده می کنیم.
چرا اینفلوئنسر مارکتینگ برای شما موثر است؟
· مصرفکنندگان به توصیه اینفلوئنسرها بیش از برندها اعتماد دارند.
· اینفلوئنسرها اگر به درستی انتخاب شوند، میتوانند برای برند شما اعتبار ایجاد کنند.
· اینفلوئنسرها، در کمترین زمان، پیام برند شما را به گوش مخاطبانتان میرسانند.
· اینفلوئنسرها، میتوانند با هزینه پایین، محتوای باکیفیت برای برند شما تهیه کنند.
https://modireweb.com/influencer-marketing
https://dmacourse.com/what-is-influencer-marketing/